Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز می‌گوید: «به‌تازگی تحقیقاتی را برای ساخت قطعات محصولات ایران خودرو آغاز کرده‌ایم که می‌توانیم با توجه به تحریم‌ها عمر قطعات را دو برابر کنیم.»

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با توجه به توان علمی استادان به‌ویژه دانشجویان مستعد، توجه ویژه‌ای برای تولید و گسترش علوم و فناوری در برنامه­‌های خود گنجانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالعات امكان­‌سنجی به‌منظور ایجاد مرکز تحقیقات نانوفناوری صنعتی، اواخر سال 1391 توسط گروهی از استادان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام و پس از تدوین اهداف و برنامه‌های پژوهشی و ارسال به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، مجوز راه‌اندازی مرکز، بهمن 1392 به دانشگاه اعلام شد و همان سال آغاز به کار کرد.

براساس گزارش ناسا، نانوفناوری یکی از پنج علم روز دنیاست که پیش­‌بینی می‌­شود کاربرد آن در تمام حوزه­‌ها گسترش یابد؛ بنابراین این مرکز با اهداف و چشم‌اندازهای زیر فعالیت خود را آغاز کرد:

- انجام پژوهش‌­های بنیادی و کاربردی علوم نانوفناوری به‌منظور تولید علم و رفع نیازهای صنعت

- فراهم آوردن محیط مناسب ار لحاظ تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی و محققان باانگیزه برای انجام پژوهش­‌های مرتبط

- برقراری ارتباط با مراکز علمی و صنعتی و ایجاد همکاری­‌های فی مابین

- ایجاد فرصت مناسب برای رشد و تحقیق شرکت­‌های فعال در حوزه نانوفناوری

- ارائه طرح و راهکارهای حل مسائل و مشکلات شرکت‌های فناور در حوزه نانو

- تهیه و آماده‌سازی بانک اطلاعات شرکت‌های فعال در حوزه نانو و نیز فناوران فعال در حوزه نانو در میان اعضای هیئت‌علمی

- برگزاری کارگاه‌های نانوفناوری و کاربردهای آن برای دانشجویان، مسئولان حوزه‌­های تحقیق و توسعه، صاحبان صنایع، اعضای هیئت علمی و فناوران فعال در حوزه نانو

- متمرکزسازی و همسوکردن پروژه‌­های انجام شده در حوزه نانو

- حمایت از طرح‌­های پژوهشی مسئله‌محور در حوزه نانوفناوری بر مبنای نیاز صنایع استان آذربایجان‌شرقی

- ایجاد بستر مناسب برای گسترش تحقیقات نانو در تمام حوزه‌­های علمی و تخصصی

- تجاری‌سازی طرح‌­های فناورانه ارائه شده در این حوزه

خبرنگار خبرگزاری آنا برای بررسی جزئیات فعالیت مرکز تحقیقاتی نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و مأموریت‌ها و اهداف آن با سعیده ابراهیمی دکتری تخصصی نانومواد و نانوفناوری و رئیس این مرکز گفتگو کرده است که مشروح گفتگو در پی می‌آید:

آنا: درباره تاریخچه راه‌اندازی مرکز تحقیقاتی نانو و مأموریتی که برای آن تعریف شده، توضیح دهید و ارزیابی شما از فعالیت‌ها در راستای دستیابی به پیشرفت چگونه بوده است؟

ابراهیمی: مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، سال 1392 با مأموریت نانوفناوری صنعتی آغاز به کار کرد و رویکردی صنعتی داشت. با این رویکرد آنچه که لازم بوده برای مرکز تحقیقات در راستای نیازهای صنعت فراهم شده است.

با توجه به اینکه رویکرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال‌های مختلف متفاوت بوده، مرکز تحقیقات نیز با رویکردهای مختلف در سال‌های متفاوتی فعالیت کرده است. فعالیت مرکز تحقیقات نانو واحد تبریز در سال‌های نخست صرفاً در راستای تأمین دستگاه‌های مورد نیاز و ابزارهای زیرساختی بوده است.

فعالیت‌های برون‌دانشگاهی

مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال‌های اخیر در راستای تحقیقات بنیادین فعالیت و نگاه اصلی خود را به صنعت معطوف کرده و در تلاش است تا بتواند ارتباط خود را با صنعت پیش ببرد.

آنا: درباره فعالیت‌هایی که در حوزه طرح‌های برون‌دانشگاهی دارید، توضیح دهید؟

ابراهیمی: در مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز طرح‌های برون‌دانشگاهی تعریف و ارتباطات و تعاملاتی با صنایع برقرار و برخی از طرح‌های برون‌دانشگاهی با موفقیت خاتمه پیدا کرده و تبدیل به محصول شده است.

علاوه بر آن، این طرح‌ها ثبت شرکت و کارهای تجاری‌سازی آن انجام شده است. با ثبت برند و اخذ مجوزهای لازم از وزارت صنعت، معدن و تجارت، مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی تبریز امروز در عرصه تولید حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و قادر است نیازهای جامعه و اهداف خود را تأمین کند.

آنا: مرکز تحقیقات نانو در راستای حل مشکلات پژوهشگران چه اقداماتی انجام داده است؟

ابراهیمی: سعی کردیم در مرکز تحقیقات نانو نگرش دانشگاه آزاد اسلامی را به سمت صنعت پیش ببریم و برای این منظور کارگروهی را در مرکز تحقیقات نانو تشکیل داده‌ایم تا مشکلات صنایع را رفع کنیم. روی این موضوع کار کرده‌ایم که مشکل صنعت‌ چیست؟ یا به عنوان مثال درباره اینکه صنعت‌ به ماده X نیاز دارد؛ اما قادر به سنتز آن ماده نیست. جلسه‌ گذاشته می‌شود. درصورتی‌که صنعت دنبال تأمین آن ماده باشد، ما آن ماده را به عنوان طرح پژوهشی به دانشگاه وارد می‌کنیم.

مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به عنوان واسط به پژوهشگر اعلام می‌کند که تأمین مالی پژوهش از سوی صنعت است و شما این طرح پژوهشی را برای صنعت با این رقم و شرایط انجام دهید.

تحریم و فعالیت مرکز تحقیقات نانو

صنایع اکنون وضعیت مناسبی ندارند و با مشکلات بسیار زیادی دست به گریبان هستند. در یک مورد نیاز صنایع پزشکی در استان آذربایجان‌شرقی را بدون اینکه هزینه‌ای از آنها دریافت کنیم برآورده کردیم و آن طرح را ساختیم.

آنا: همانطور که می‌دانید دشمن تحریم علمی ایران را هدف قرار داده و در این راستا دنبال سنگ‌اندازی جلوی پای پژوهشگران ایرانی نیز هست. آیا این تحریم روی فعالیت شما در مرکز تحقیقات نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز نیز تأثیرگذار بوده است؟

ابراهیمی: به هیچ عنوان، تحریم هیچ تأثیری روی فعالیت ما نداشته است، برعکس فکر می‌کنیم این تحریم پلی برای موفقیت ماست. به‌تازگی تحقیقاتی را با ایران‌خودرو آغاز کرده‌ایم و این تحقیق صرفاً امروز که ایران‌خودرو توان واردکردن قطعه خارجی را ندارد و باید به نیروی داخلی متکی باشد، انجام‌پذیر است و در تلاشیم تا عمر قطعات ایران‌خودرو را دو برابر کنیم. قطعه قبلاً از ترکیه وارد می‌شد و هیچ نیازی به ساخت آن در ایران نبود؛ اما اکنون با تحریم‌های صورت گرفته بستری مهیا شده تا در این مورد تحقیق کرده و راهکار جدیدی برای استقلال و پیشرفت خودمان پیدا کنیم.

آنا: پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی را در مرکز خود چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ابراهیمی: به نکته خیلی خوبی اشاره کردید. متأسفانه هنوز راهکاری برای هدفمندکردن پایان‌نامه‌ها در راستای مراکز تحقیقاتی نداریم. یعنی بخش اعظم پایان‌نامه‌ها، مشکلات صنعت را رفع نمی‌کنند و باید راهکاری برای این موضوع پیدا شود. به عنوان مثال در صحبتی که با رئیس اتحادیه قطعه‌سازان داشتم، وی پیشنهاد کرد که نیرو در اختیار این اتحادیه قرار دهیم تا بعد از گذراندن دوره‌های تخصصی وارد بازار کار شوند و در این صورت نیاز صنایع نیز برطرف می‌شود.

دانشگاه‌های ما چارچوب آموزشی خودشان را حفظ کرده‌اند

در نتیجه ما هنوز راهکاری برای تعریف پایان‌نامه نداریم و پایان‌نامه‌ها در گروه‌های آموزشی با موضوعات غیرهدفمند تصویب می‌شوند.

آنا: اگر هدفمند نیست چرا تصویب می‌شود؟

ابراهیمی: متأسفانه دانشگاه‌های ما هنوز آن چارچوب آموزشی خودشان را حفظ کرده‌اند و به‌طور کامل به سمت پژوهش‌محوری سوق داده نشده‌اند.

آنا: مگر نباید دانشگاه‌ها به سمت مسئله‌محوری حرکت کنند. جلسه‌ای نیست که دکتر طهرانچی به بحث مسئله‌محوری در دانشگاه‌ها اشاره نکند، اما همانطور که گفتید بسیاری از دانشگاه‌ها مانند سابق بحث آموزش محوری خودشان را دارند.

ابراهیمی: سال گذشته یک‌هزار و 300 موضوع پایان‌نامه در واحد تبریز تعریف، انجام و دفاع شده است. 300 مورد از این تعداد می‌توانست در راستای جذب پروژه‌های مراکز تحقیقاتی از صنعت باشد و درصورتی‌که به این امر مهم، شکل هدفمند و مسیر داده شود، می‌تواند نتیجه دهد؛ اما اگر به روشی که گروه‌های آموزشی تصویب می‌کنند، باشد، هیچ تفاوتی نخواهد کرد و در این روش دانشجویان روی پایان‌نامه‌ها بدون علاقه کار می‌کنند.

اکنون دانشجویان دوره کارشناسی واحد تبریز روی پروژه‌های پژوهشی بسیار بهتر و باانگیزه‌تر کار می‌کنند.

مشکل عمده‌ ارتباط صنعت و دانشگاه بروکراسی‌های اداری است

متأسفانه برخی پایان‌نامه‌های ارشد با موضوعات تکراری و کپی‌برداری صورت می‌گیرد که نه به درد صنعت می‌خورد، نه به درد استاد و دانشجو. دانشگاه حتماً باید در راستای هدفمندکردن پایان‌نامه‌ها اقدامات عملی انجام دهد، درغیر این صورت تقریباً می‌توان گفت به دانشگاه نسل چهارم نخواهیم رسید.

آنا: درباره ارتباط صنعت و دانشگاه بحث‌های مفصلی صورت گرفته، اما هنوز این مباحث به صورت کامل و جامع عملیاتی نشده‌اند. چه راهکار و توصیه‌ای برای شکل گرفتن این ارتباط به واحدهای دانشگاهی دارید؟

ابراهیمی: آنچه که ما تجربه کردیم اینکه گفتمان، نیاز، حضور و دغدغه‌های صنعت را نمی‌دانیم. بنده با توجه به اینکه خانواده صنعتی دارم، تقریباً به گفتمان صنعت آشنایی دارم. فکر می‌کنم نتوانسته‌ایم از افراد آکادمیک‌ برای ارتباط دانشگاه با صنعت بهره‌گیری کنیم؛ بلکه باید از مسئولان صنعتی بخواهیم افرادی که در صنعت بودند و هستند با دانشگاه همکاری کنند.

مشکل عمده‌ ارتباط صنعت و دانشگاه، بروکراسی‌های اداری است؛ به عنوان مثال برای ساخت یک فیوز که نیاز صنعت است باید مراحل اداری طی شود و این وقت زیادی را از دانشگاه و صنعت می‌گیرد و به این ترتیب ارتباط صنعت و دانشگاه با کُندی پیش می‌رود.

انتهای پیام/4078/4062/

منبع: آنا

کلیدواژه: ایران خودرو تبریز دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ارتباط صنعت و دانشگاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۶۰۱۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فارس رتبه نخست کشور در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور

ابوالفتح مرادی در نشست خبری با اشاره به برگزاری یازدهمین تور رسانه‌ای در مرکز تحقیقات و منابع طبیعی استان فارس، به دستاورد‌های یکساله این سازمان پرداخت و گفت: سازمان تات مغز متفکر وزارت جهاد کشاورزی است و وظیفه پشتیبانی، حمایت علمی و فنی از وزارتخانه، تولید دانش فنی برای افزایش تولید در کشور را برعهده دارد.

او با بیان اینکه مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس به عنوان یکی از بازوان پرتوان و قوی یک واحد استانی سازمان تات نقش تولید دانش و حمایت علمی و فنی از بخش کشاورزی استان را برعهده دارد، افزود: این حمایت و تولید دانش فنی و پشتیبانی علمی با انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی کشاورزی است که مشکلات بخش کشاورزی احصاء و راه‌کار‌هایی را برای حل آن ارائه می‌دهد.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس با یادآوری اینکه در سال گذشته تعداد پروژه‌های تحقیقاتی در دست اجرای این مرکز ۲۵۸ مورد بوده که ۱۱۴ مورد هم خاتمه یافته داشتیم، بیان کرد: اگر به عمر ۶۵ ساله مرکز تحقیقات استان فارس بازگردیم در این مدت بالغ بر ۴۵۰۰ پروژه تحقیقاتی توسط پژوهشگران این مرکز انجام که نتایج آن به بخش کشاورزی و اجرا منتقل شده است.

مرادی به قبل و اوایل بعد از انقلاب اسلامی گریزی زد و گفت: در آن زمان ارقام گندم ۲ تا ۳ تن در هکتار بود، اما با فعالیت ۳۴ مرکز تحقیقات استانی و با اجرای پروژه‌های تحقیقاتی و معرفی ارقام گیاهی مناسب؛ امروز تولید گندم در هر هکتار به بالای ۱۰ تن رسیده است که با تلاش سازمان مجموعه تات بوده است.

او همچنین با تصریح بر اینکه مرکز فارس بزرگترین مرکز استانی سازمان تات در بیش از ۸۰ درصد معرفی ارقام در حوزه گندم نقش و مشارکت فعال داشته است، یادآور شد که به همت این مرکز در یکسال گذشته ۹ جلد کتاب به زبان‌های انگلیسی و فارسی نگارش و به چاپ رسیده است.

مرادی در ادامه اعلام کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس دارای ۱۱ ایستگاه و چهار پایگاه تحقیقاتی و ۲ هنرستان کشاورزی فعال در شهرستان‌های شیراز و علی آباد را دارد؛ همچنین ۳۳۰ نفر نیرو باِلغ بر ۱۰۰ مدرک دکتری و مدرک فوق لیسانس داریم.

او تعداد مقالات علمی چاپ شده در سال گذشته را ۱۷۲ مقاله اعلام کرد و افزود: تعداد ۸۵ مقاله یا تعداد نیمی از آن در مجلات کیو وای به چاپ رسیده‌اند.

مرادی اصلاح ارقام گیاهی را از دیگر فعالیت‌های مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس دانست و توضیح داد: از منظر طرح‌های تحقیقاتی برای حل مشکلات بخش کشاورزی بعضی از این پروژه‌ها در حوزه به نژادی محصولات کشاورزی است که در واقع همکاران ما در سال گذشته در اصلاح ۱۹ ارقام گیاهی مشارکت داشتند. گفتنی است که اصلاح و معرفی ارقام گیاهی یک فرآیند طولانی ۱۲ تا ۱۵ ساله است تا آن رقم گیاهی به جامعه معرفی شود.

او، ۶ رقم گندم نان را بامداد، سپهر، پریان، دامون، ماهان، بارین و سه رقم جو را متین، نگین و گلچین و ۳ رقم ذرت را علوفه ای، مختار، بهار، کوهین و دور قم چغندرقند یلدا و زیبا و یک رقم گریت فروت به نام مانا را معرفی کرد و با طرح این پرسش که چرا ما باید فرآیند ارقام گیاهی را دائما انجام دهیم، بیان کرد: ارقام گیاهی موجود عمر مفید ۵ تا ۶ ساله دارند که بعد از طغیان بیماری‌ها، خشکی و ... پتانسیل عملکرد را ازدست می‌دهند لذا باید جایگزین شود و نیاز غذایی جامعه را تامین کنیم.

این مقام مسئول با بیان اینکه جمعیت دنیا دائم در حال افزایش است و شهروندان نیاز به تغذیه بیشتری دارد، گفت: در حال حاضر ۲۲۰ میلیون هکتار گندم از اراضی دنیا تحت کشت گندم است که این محصول را تولید می‌کنند و حدود ۱۹۰ تا ۱۸۰ میلیون تن به بازار‌های جهانی عرضه می‌شود و کشور ایران نیز سالانه بین ۱۲ تا ۱۴ میلیون تن گندم نیاز دارد که برای مصرف نان و تولید ماکارونی نیاز است.

مرادی در ادامه با اشاره به فناوری‌های روز دنیا ما هم به مشابه بایستی ارقام مقاوم‌تر و بروزتری را به جامعه معرفی کنیم تا پاسخگوی نیاز غذایی در حال رشد باشیم، گفت: با معرفی یک رقم گندم مبلغ ۱۵ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده برای بخش کشاورزی ایجاد می‌کند و در استان فارس با توجه به سطح زیرکشت ۲۸۷ هزار هکتاری گندم آبی در استان حدود ۱۴۳ هزارتن افزایش محصول خواهد داشت که ۲ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان ارزش افزوده به بخش کشاورزی می‌تواند ایجاد کند. این عدد می‌تواند موجب جلوگیری از ۲۵۰ میلیون دلار ارز سالانه به خارج کشور می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت تولید هسته‌های بذری، بیان کرد: اگر یکسال تولید این هسته‌ها متوقف شود، تولید محصولات و امنیت غذایی جامعه برای پنج سال با مشکل مواجه می‌شود.

 او گفت: مرکز تحقیقات کشاورزی فارس در سال گذشته رتبه نخست کشور را در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور کسب کرد و رکورد تولید این هسته‌های راهبردی که تامین کننده امنیت غذایی کشور و پایداری تولید است در دولت مردمی شکسته شد؛ با فعالیت ۳۴ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی در سطح کشور ۳۰ درصد تولید هسته‌های بذری را تنها استان فارس تولید می‌کند که در سال ۱۴۰۱ میزان تولید هسته‌های بذری ۱۰۷ تن بود، اما در سال ۱۴۰۲ این میزان تولید ۲۲۶ تن برای ۷۰ رقم گیاهی بود.

مرادی اظهارکرد: این ۲۲۶ تن هسته بذری؛ پتانسیل تولید ۵۵۰ هزار تن بذر گواهی شده را دارد و این میزان ۸ میلیون تن دانه گندم، جو و تریتیکاله را دارد و نیاز ۲۷ شرکت تولید کننده استان به علاوه اینکه به ۱۶ استان دیگر ارسال می‌شود و از نظر اقتصادی نیز این امر می‌تواند سالانه از خروج ۲ میلیارد دلار ارز از کشور جلوگیری کند.

او با بیان اینکه در خرداد سال ۱۴۰۱ ستاد الگوی کشت استان فارس با محوریت مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس با همکاری اتاق بازرگانی و صنایع معادن استان، اداره کل هواشناسی و سازمان‌های دیگر شکل گرفت، گفت: در این ستاد، الگوی کشت سه دشت نمدان، اقلید و داریون تهیه و دشت‌هایی از جمله ارسنجان، قره باغ و فیروزآباد را دست اجرا دارند. این الگوی کشت در این ۳ دشت به طور متوسط موجب ۳۵ درصد صرفه جویی یا ۱۳۴ مترمکعب صرفه جویی در مصرف آب می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس در ادامه به برگزاری ۱۹۰ دوره آموزشی برای ۲۸۰۰ نفر از کارکنان ازمان جهاد کشاورزی و دستگاه‌های تابع وابسته اشاره کرد و گفت: آموزش‌های رسمی با هدف تربیت نسل آینده کشاورزی است.

مرادی در پایان به ارتقاء ۱۳ پله‌ای این مرکز در جشنواره شهید رجایی برای اولین بار در عمر ۶۵ ساله خود اشاره کرد و گفت: همچنین رتبه در سال ۱۴۰۲ این مرکز به رتبه ۲۳ رسیده است. همچنین در بین ۳۴ مرکز فارس به عنوان مرکز برتر در حوزه پژوهش و فناوری انتخاب شدیم.

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس از حمایت و استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان توسط این مرکز سخن گفت و اعلام کرد: سال گذشته ۶ نفر از محققان این مرکز به عنوان محققان برتر ملی در موسسات مادر انتخاب شدند که برای اولین بار بوده است. همچنین اعضای هیات علمی این مرکز تحقیقات طی ۲ سال گذشته موفق به ثبت ۲ اختراع شدند.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • ایجاد اتاق وضعیت علم و آموزش عالی کشور
  • «برنامه بی‌واسطه» دستاوردهای محققان دانشگاه آزاد اسلامی را به تصویر کشید
  • بیماری صنعت خودرو در کشور مدل مدیریت آن است
  • اولین زیردریایی نظامی ساخت چین تحویل پاکستان شد
  • خبر جدید وزیر صنعت برای متقاضیان خودرو/ علی‌آبادی: این خودرو‌ها را وارد کردیم؛ می‌توانید ثبت‌نام کنید و بخرید
  • استان فارس تولیدکننده ۳۰ درصد هسته‌های اولیه بذر غلات کشور
  • تدوین برنامه های مطلوب وزارت علوم برای ماندن نخبگان در کشور
  • عاشقانه‌های مولانا در تالار وحدت پراقبال شد/وقتی موسیقی سنتی رنگ و بوی تازه می‌گیرد+فیلم
  • فارس رتبه نخست کشور در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور
  • چالش تغییر تعرفه های گمرکی برای بازرگانان و فعالان اقتصادی